آشنایی با باید و نباید های ثبت برند
نام تجاری یا برند ترکیبی از اسم، سمبل، نشانه و علامت یا ترکیبی از آنهاست که باعث شناسایی محصول و تمایز آن از سایر محصولات و انتقال یک مفهوم یا احساس به مخاطب می شود. یک برند معرف سطح معینی از دوام ،کیفیت، عملکرد، قابلیت اعتماد ، قابلیت تعمیر و سایر ویژگی ها است.
تعیین اسم تجاری به سلیقه و اراده و طرز تفکر تجار و مسئولان شرکت های تجاری بستگی دارد. با این وجود، برای بازاریابی و به شهرت رساندن یک تجارت، باید ها و نبایدهایی در انتخاب برند مناسب وجود دارند . مطابق با ماده 5 قانون ثبت علائم و اختراعات ایران هیچ یک از علائم ذیل را نمی توان به عنوان علامت تجاری در نظر گرفت:
- پرچم کشور ایران و هر بیرق دیگری که دولت ایران استفاده آن را به طور علامت تجاری منع می کند. برای مثال از علامت هلال احمر، نشان ها، مدال ها و انگ های دولت ایران نمی توان استفاده کرد.
این نشان ها مربوط به ملت و کشور هستند و قابل تملک خصوصی نیستند. پرچم سایر ملل را نیز نمی توان به عنوان علامت تجاری مورد استفاده قرار داد. معمولا وزارت امور خارجه نمونه هایی از پرچم کشورهای مختلف را به اداره ثبت می فرستد تا از ثبت علائمی که مانند آن ها باشد خودداری شود. مدال ها و نشان ها نیز چون در موارد خاصی در مقابل خدمات برجسته به اشخاص داده می شوند هر کسی نمی تواند آن ها را مورد استفاده قرار دهد.
- کلمات و یا عباراتی که موهم انتساب به مقامات رسمی باشند را نمی توان به عنوان برند استفاده کرد. ( از قبیل جمهوری اسلامی، انقلابی، دولتی و غیره )
استفاده از چنین کلماتی جایز نیست زیرا باعث می شود که مصرف کننده تصور کند کالای مورد علامت به وسیله مقامات مزبور ساخته شده است.
- علامات موسسات رسمی مانند آرم دولت جمهوری اسلامی، هلال احمر و صلیب سرخ را نمی توان به عنوان برند استفاده کرد.
برخی از علامات جنبه بین المللی و ملی پیدا می کنند و با وجود آنکه علامت تجاری تلقی می شوند چون برای موسسات رسمی و در موارد مخصوصی استفاده می شوند و موسساتی که آن ها را استعمال می کنند دارای مزایای خاصی هستند، استفاده از این علائم به عنوان علائم تجاری مجاز نیست زیرا ممکن است از این علائم سوء استفاده شود.
- علائمی که مخل انتظامات عمومی و یا منافی عفت باشند قابل ثبت نیستند.
به طور کلی کلماتی که باعث لکه دار شدن عفت عمومی می شوند و یا هر علامتی که مخالف قانون باشد را نمی توان به عنوان علامت انتخاب کرد.
قانون گذار انتخاب علائم مزبور را به عنوان علامت تجاری ممنوع اعلام کرده است. بنابراین اداره ثبت شرکت ها از ثبت علائم مذکور جلوگیری می کند.
اگر موارد فوق را رعایت کنید ثبت علامت برای تبعه ایران و خارجه آزاد است و افراد می توانند از آن بهره مند شوند. افرادی که موسسه صنعتی یا تجاری آن ها در خارج از ایران است با رعایت دو شرط ذیل می توانند از مزایای قانون علائم تجاری بهره مند شوند :
1- علائم خود را بر طبق مقررات وضع شده به ثبت برسانند.
2- کشوری که موسسه آن ها در آن جا واقع شده به موجب عهدنامه و یا قوانین داخلی خود از علائم تجاری ایران حمایت کند.
- ۹۷/۰۶/۱۷
- ۲۴۹ نمایش